Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η σημασία της Γερμανικής γλώσσας

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη γερμανική γλώσσα!
Κάποιος ηλικιωμένος κύριος δήλωσε πρόσφατα: «Όσο μαθαίνεις, τόσο σου αρέσει να ζεις!». Αυτή η δήλωση αποτελεί μία σοφή κουβέντα.
Η γνώση είναι προσόν, σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ωστόσο η γνώση έπεται της μάθησης, η οποία γίνεται με πολλούς τρόπους.
Μπορεί να μάθει κανείς ακούοντας, διαβάζοντας, μιλώντας, δοκιμάζοντας, δηλαδή πειραματιζόμενος και με άλλους τρόπους.
Το ζητούμενο είναι να έχει ο άνθρωπος πολλές και ποικίλες γνώσεις.
Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να ξέρει κάποιος συγκαταλέγεται και η γερμανική γλώσσα.
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ξέρει κανείς Γερμανικά και αναφέρονται σε πολλά έντυπα και ιστοσελίδες. Πέραν του ότι η Γερμανία η Αυστρία και η Ελβετία αποτελούν στην Ευρώπη σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, η Γερμανική γλώσσα, ως μητρική γλώσσα, είναι η πρώτη στην Ενωμένη Ευρώπη.
Όλοι μιλάμε Αγγλικά, αλλά δεν είναι η μητρική μας γλώσσα. Μόνο για τους Άγγλους είναι μητρική γλώσσα τα Αγγλικά.
Τα Γερμανικά είναι για περίπου εκατόν είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη η μητρική γλώσσα. Πάρα πολλά Πανεπιστήμια, πολλές θέσεις εργασίας, πολλοί τόποι διακοπών και εκατομμύρια γνωριμίες και φιλίες περιμένουν αυτούς που κατέχουν καλά τη γερμανική γλώσσα.
Άπειρα βιβλία είναι γραμμένα στα Γερμανικά. Πολλά από αυτά δεν πρόκειται ποτέ να μεταφραστούν, διότι απλά είναι ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν επιστήμες που είναι πρωτοπόρες, όπως όσες σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος που έχουν κυρίως κείμενα στα Γερμανικά, διότι οι γερμανόφωνες χώρες είναι πρωτοπόρες σε τομείς περιβάλλοντος, καινοτομιών, επιστημών κλπ.
Όσοι γνωρίζουν καλά Γερμανικά, ξέρουν το προσόν, διότι μελετούν το γερμανόφωνο τύπο, σερφάρουν σε γερμανόφωνα sites, επικοινωνούν μέσω διαφόρων επικοινωνιακών προγραμμάτων στο internet με γερμανόφωνους ανθρώπους, ακόμα και παιχνίδια στο internet μπορεί να παίξει κανείς καλύτερα με ανθρώπους που μιλούν Γερμανικά.
Ακόμα και μέσα στο σπίτι του έχει καλύτερη ποιότητα ζωής όποιος ξέρει Γερμανικά.
Η μάθηση γίνεται και στην Ελλάδα και στις χώρες όπου ομιλείται η γλώσσα ως μητρική.
Έχω δει ανθρώπους να γράφουν και να μιλούν Γερμανικά, οι οποίοι τα έμαθαν διαβάζοντας.
Πέραν του προσόντος που παρέχει η γνώση της Γερμανικής γλώσσας, η ίδια η γλώσσα έχει οπαδούς. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν, ότι ανεβαίνει ο δείκτης νοημοσύνης τους μελετώντας γερμανικά κείμενα. Μερικοί το λένε πιο απλά: «μου ακονίζει το μυαλό!».
Πράγματι, η Γερμανική γλώσσα διαθέτει άρθρα, πτώσεις, χρόνους ρημάτων, μετοχές, απαρέμφατα, κλίσεις επιθέτων και πάρα πολλά άλλα γραμματικά φαινόμενα. Όσοι ξέρουν αρχαία Ελληνικά εκτιμούν ιδιαίτερα τα γερμανόφωνα κείμενα, διότι διακρίνουν μία ομοιότητα και εκφραστικότητα, κοινή και στις δύο γλώσσες.
Η Γερμανική γλώσσα είναι λογική και γλώσσα ακριβείας.
Έχει ωραία προφορά και κανόνες στη δομή της πρότασης που σε κρατάνε διαρκώς σε εγρήγορση. Είναι γλώσσα που σε κρατάει σε διαρκές ενδιαφέρον, διότι όσα και να μάθεις, έχει ζάπλουτο λεξιλόγιο και δυνατότητα σύνθεσης λέξεων που ποτέ δεν θα τελειώσει. Είναι ένα διαρκές παιχνίδι που αρέσει ….
Περισσότερες πληροφορίες παρέχει η καθηγήτρια Γερμανικών Δήμητρα Δανιά, Πατησίων & Σπάρτης 4, ΠλατείαΑμερικής. Τηλ. 2108663360, 6973238240 και www.dania.gr

Για την καλλιέργεια της γερμανικής γλώσσας διοργανώνονται στους χώρους της πέραν των μαθημάτων παράλληλα λογοτεχνικές συναντήσεις όπου διαβάζονται λογοτεχνικά κείμενα  στα Γερμανικά και παρέχεται βοήθεια σε  όποιον θέλει να βρει μέσω internet ανθρώπους για να ανταλλάξει επισκέψεις και να βελτιώσει τα Γερμανικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: